The Dark Knight

Saya gemar memakai jubah, walaupun koleksi yang ada tak banyak. Salah satu jubah kegemaran ialah jubah hitam ala Arab. Jubah itu dua lapis, di dalam tebal, manakala di luarnya ialah kain 'jojet' yang tipis. Kain jojet di luar itu dijahit hingga ke paras pinggang, dari pinggang ke bawah pula ia akan terbelah dua.. Di mata saya, ia jubah yang menarik dengan manik-manik dan labuci yang agak berkilauan.

Satu hari di minggu lepas, saya memakai jubah itu ke tempat kerja. Walaupun kolej saya belum ada air-cond tapi semangat memakai jubah tu memang berkobar-kobar (ahaha..). Sampaikan pengarah saya menggelarkan saya 'The Lady In Black'.

Ceritanya.. Sewaktu rehat tengahari, saya meluru ke rumah untuk mengambil barang yang tertinggal. Jalan ke rumah kebetulan melalui kawasan pekan. Sesak dan jam pula. Kereta kancil saya tersekat dalam kesesakan kereta besar yang lain..

Kereta saya masih tak berganjak. Lampu isyarat masih jauh di depan. Tiba-tiba saya ternampak seorang perempuan tua dengan pakaian yang sangat compang-camping dan daif. Dia menyorong basikal tuanya yang sarat berisi barang-barang buangan. Barangan tersebut sangat banyak, menjadi timbunan yang seakan mustahil untuk dibawa. Dan tiba-tiba.. sewaktu saya berada tak jauh darinya, barang-barang tersebut jatuh dan berselerakan di atas jalan..

'Ya Allah berilah keretaku ruang untuk berhenti...' saya merayu di dalam hati. Dalam kesesakan tu, saya harap saya dapat meletakkan kereta dan membantu perempuan tua tu. Tiba-tiba, entah dari mana dan bila, ada ruang kosong di kiri jalan, tak jauh dari kereta. Saya berusaha ke depan dan cepat-cepat keluar.

Saya bantu makcik tadi. Sungguh banyak barang dia; besi, kotak-kotak, kertas dan plastik.
"Alhamdulillah hari ini dapat banyak barang. Apek kedai tu (sambil menunjukkan pasaraya) bagi banyak kotak hari ini. Alhamdulillah!" katanya.
Bajunya buruk, dengan kain batik lusuh dan selipar jepun. Anak tudung di kepala. Senyum sentiasa dan bertanya pelbagai soalan pada saya.

Saya terharu, dia makcik tua yang miskin. Dia tak mengeluh, malah bersyukur. Tiada sesiapa yang mempedulikannya tetapi dia murah senyuman.

Dan saya baru perasan - Saya seperti The Dark Knight di tengahari!

Thursday, August 14, 2008

Keep Holding On


You're not alone
Together we stand
I'll be by your side, you know I'll take your hand
When it gets cold
And it feels like the end
There's no place to go
You know I won't give in
No I won't give in

So far away
I wish you were here
Before it's too late, this could all disappear
Before the doors close
And it comes to an end
With you by my side I will fight and defend
I'll fight and defend

Keep holding on
Cause you know we'll make it through (we'll make it through)
Just stay strong
Cause you know I'm here for you (I'm here for you)
There's nothing you could say
Nothing you could do
There's no other way when it comes to the truth
So keep holding on
Cause you know we'll make it through (we'll make it through
)

Hear me when I say, when I say I believe
Nothing's gonna change, nothing's gonna change destiny
Whatever's meant to be will work out perfectly


Rasa sedikit sayu akhir-akhir ini. Bila sayu saya pandang wajah Afif, rasa tenang kembali. Wajahnya menjadikan rindu saya pada Abang makin membuak-buak.
Cinta kita kerana Allah..

Friday, August 08, 2008

Saya Dianiaya!

Saya dah hilang sabar dan dianiaya. Police report bertarikh 5 Ogos 2008 di bawah meringkaskan apa yang telah berlaku :

PADA 30/06/2008 SAYA TELAH MENYEWA SEBUAH RUMAH DI ALAMAT : NO. 586, JALAN ******** , TAMAN ********, PONTIAN MELALUI EJEN RUMAH SEWA IAITU ENCIK BODO. SAYA JUGA TELAH MEMBAYAR DUIT DEPOSIT RUMAH + API + AIR + SEWA RUMAH BERJUMLAH RM 720. APABILA SAYA DAPATI RUMAH ADA LUBANG YANG BESAR DAN SAYA MENYURUH ENCIK BODO UNTUK MEMPERBAIKINYA TETAPI BELIAU ENGGAN. APABILA SAYA HENDAK MENGGUNAKAN DUIT DEPOSIT RUMAH UNTUK SEWA BULAN TERAKHIR KERANA SAYA HENDAK PINDAH DARI RUMAH TERSEBUT TETAPI ENCIK BODO TIDAK BENARKAN UNTUK MENGGUNAKAN DUIT TERSEBUT. PADA JAM LEBIH KURANG 7.00 MALAM 04/08/2008 RUMAH SAYA TELAH DIDATANGI OLEH 3 LELAKI MELAYU YANG TIDAK DIKENALI MEMAKAI HELMET DAN MEMINTA DUIT SEWA RUMAH BULAN OGOS DAN KATANYA ENCIK BODO YANG HANTAR MEREKA. PADA JAM 8.00 MALAM 04/08/2008 SAYA TERNAMPAK MEREKA DATANG SEKALI LAGI DAN SAYA TERUS MELARIKAN DIRI. TUJUAN REPORT INI TIDAK PUAS HATI KEPADA ENCIK BODO DAN TAKUT TERJADI APA-APA HAL DI KEMUDIAN HARI KE ATAS SAYA DAN ANAK SAYA.
INILAH REPORT SAYA

Saya dianiaya oleh agen rumah sewa (rujuk 2 entri sebelum ini yang bertajuk Dugaan Baru). Saya sudah sampai di tahap hilang sabar, dicabar, malah saya rasakan keselamatan saya dan anak diancam.

Saya nekad. Memang saya berani, kerana kebenaran saya. Saya telah memarahi lelaki-lelaki yang datang tu bertemankan anak lesung batu di tangan saya.(Kita panggil dia 'budak-budak' la senang..) Saya kata kepada budak-budak tu; Mana Encik Bodo tu, mengapa sekadar menghantar orang, kalau berani datang ke mari!
Alhamdulillah tak lama lepas tu jiran saya keluar dan lelaki-lelaki tu pergi..

Atas dorongan Abang, Bos (Pengarah), kawan-kawan sekerja dan jiran tetangga, keesokannya saya pindah rumah dengan cepat dan tergesa-gesa. Terima kasih kepada mereka kerana membantu saya pindah (Abang masih di KL ketika pindah).

Kepada Encik Bodo tu, saya halalkan duit saya. Duit deposit serta duit lain yang awak dah 'makan' tu bukan lagi di antara saya dan awak. Awak tanggunglah, kerana sekarang ia antara awak dan Allah. Atas dasar persaudaraan Islam, saya doakan awak insaf dan pulangkan wang atau rumah mereka (tuan rumah seluruh Pontian yang awak dah pedayakan). Fikirkanlah perbuatan ini dan hentikanlah. Dunia ini jika dikejar, ia makin jauh.

Tolong jangan hantar orang menggangu saya lagi.

Mereka ni macam lintah darat.. Di saat berjauhan dengan Abang, datang pula musibah sebegini.

Encik Bodo : bukan nama sebenar..

Tuhanku, jika dugaan ini kau kurniakan kepadaku, Aku sambut dengan dengan semangat dan keberanian.
Aku mohon agar dosa-dosaku diampunkan kerana keberkatan perjuangan kecil ini.
Moga kau permudahkan urusan ku, keluargaku dan sahabat-sahabatku.
Amin.

Wednesday, August 06, 2008

 
.:: cerita hamba ::. - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger