Ramadhan Yang Semakin Jauh

Assalammualaikum..

Semakin jauh Ramadhan meninggalkan kita. Jujurnya saya terasa sedikit sayu. Sayu kerana saya terbiasa dengan rutin Ramadhan yang sangat memudahkan. Pukul 4.00-4.30 sudah bangkit dengan mudah, masak dan sahur yang akhirnya membawa kepada kerja-kerja rumah yang dibuat lebih awal dari biasa. Paling indah bila dapat belajar dengan lebih baik. Sebelah petang sebaik pulang dari kerja saja, saya terus menyediakan/masak untuk berbuka, solat dan tidur. Saya tak tengok TV langsung! (baru teringat, masih ada 6 juzuk yang harus dihabiskan.. moga dapat khatam dengan cepat)

Ramadhan kali ini juga membawa erti yang besar buat saya dan Afif. Pada usia 4 tahun, saya telah ajar Afif tentang Ramadhan dan puasa kepadanya. Alhamdulillah, tidak sukar mengejutnya bersahur bersama. Kebiasaannya Afif seorang yang suka menangis setiap kali bangun dari tidur, entah mengapa (mungkin kerana doa saya yang bersungguh2 supaya dimudahkan mengejutnya), segalanya jadi mudah. Saya hanya gerakkan tubuh Afif dan bertanya "Abang nak sahur?" dan Afif terus buka mata sambil angguk-anggukkan kepala. Alhamdulillah. Afif bersahur dengan penuh semangat, hingga menghabiskan lauk yang ada!


Afif yang makan hingga licin, pada hari ke-3 bersahur

Afif tidak berpuasa penuh hingga ke petang, cukup hingga masuk waktu Zuhur. Itupun pengasuhnya merasa kesian padanya kerana semua kawan-kawan di taska makan kecuali Afif seorang. Matlamat saya hanyalah mendidik 'mengapa' perlu berpuasa kepada Afif, dan yang penting ialah bersahur. Afif sering bertanya tentang puasa, mengapa perlu tahan lapar, mengapa tak boleh minum susu. Macam biasa, kerana ini dugaan Allah, supaya kita ingat pada mereka yang tiada duit untuk makan.

Ramadhan kali ini juga adalah peluang terbaik kepada saya (yang sedang mengandung) untuk berpuasa penuh. Saya akan cuba sedaya upaya. InsyaAllah..

Moga Ramadhan ini memberikan keberkatan melebihi Ramadhan sebelumnya. Ramadhan yang dirindui, moga berjumpa lagi.

Ya Allah, terimalah pemberianku sepanjang Ramadhan ini. Rabbana taqabbal minna 'innaka 'antassami 'ul 'aliim...

Friday, September 03, 2010

0 Comments:

 
.:: cerita hamba ::. - Wordpress Themes is proudly powered by WordPress and themed by Mukkamu Templates Novo Blogger